Jeden posiłek to 10 utraconych kg poziomu próchnicznego

23 grudnia 2016, 11:42

Każdy zjadany przez nas posiłek to dla Ziemi koszt 10 kg utraconego poziomu próchnicznego - przestrzega Julian Cribb, autor książki "Surviving the 21st Century".



(Nowa) najstarsza woda na świecie sprzed 3 mld lat

19 grudnia 2016, 11:37

W 2013 r. naukowcy z Uniwersytetu z Toronto znaleźli w kopalni w pobliżu Timmins w Ontario wodę sprzed 1,5 mld lat. Teraz część członków tego samego zespołu pobiła swój własny rekord, odkrywając nowe źródło, które jest o co najmniej 500 mln lat starsze.


EPA uznaje, że szczelinowanie hydrauliczne może zanieczyścić wodę

14 grudnia 2016, 09:38

W opublikowanym wczoraj raporcie amerykańska Agencja Ochrony środowiska (EPA) uznała, że ropa i gaz wydobywane metodą szczelinowania hydraulicznego mogą w pewnych okolicznościach zanieczyścić źródła wody pitnej


Osiem kroków do czystej wody

2 grudnia 2016, 11:31

ONZ twierdzi, że ponad 780 milionów ludzi nie ma dostępu do bezpiecznej wody pitnej. Jednak szacunki te bazują na bardzo elastycznej definicji tego, co jest bezpieczne i obejmują też dostęp do wody butelkowanej


Wielki lądolód na Marsie

1 grudnia 2016, 12:25

Mars Reconnaissance Orbiter odkrył na Marsie wielkie pokłady lodu. Wielki lądolód znajduje się pod powierzchnią Utopia Planitia, w miejscu, w którym w 1976 roku wylądowała sonda Viking. Lądolód jest niemal wielkości Polski, a jego grubość wynosi od 80 do 170 metrów


Wyjaśniono tajemnicę słodkiego tsunami

30 listopada 2016, 10:59

Niemal 100 lat temu, 15 stycznia 1919 roku w Bostonie doszło do niezwykłej śmiercionośnej katastrofy. W dzielnicy North End pękł zbiornik z melasą i ulicę zalała 7-metrowa fala słodkiej cieczy, która zniszczyła wiele budynków i zabiła 21 osób oraz kilkanaście koni


Wnętrze nanorurki

Niezwykłe zachowanie wody w nanorurkach

29 listopada 2016, 06:57

Na poziomie morza woda zaczyna wrzeć w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Nie od dzisiaj wiadomo też, że jeśli wodę umieścimy w bardzo małej przestrzeni, zmienia się jej temperatura wrzenia i zamarzania, spadając o około 10 stopni. Teraz naukowcy z MIT zaobserwowali nowe niespodziewane zachowanie się wody.


Słodzik

Aspartam blokuje enzym zapobiegający zespołowi metabolicznemu

23 listopada 2016, 11:51

Blokując aktywność enzymu jelitowego, słodzik aspartam może utrudniać, a nie ułatwiać odchudzanie.


Wojsko i Szerpowie spuścili wodę z himalajskiego jeziora

31 października 2016, 11:53

Nepalska armia zakończyła spuszczanie ponad 4 mln m3 wody z leżącego w rejonie Everestu jeziora lodowcowego Imja. W 2009 r. opisano je jako jedno z najszybciej rozwijających się jezior glacjalnych Himalajów. Ponieważ wody utrzymywała w miejscu morena końcowa lodowca, położonym niżej osadom, mostom i szlakom trekkingowym groziło zalanie.


Azotek boru i grafen trafią do samochodów przyszłości?

25 października 2016, 10:47

Zdaniem naukowców z Rice University warstwy grafenu oddzielone od siebie nanorurkami z azotku boru nadają się do przechowywania wodoru i mogą trafić do samochodów przyszłości.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy